7 januari 2009

Energieverbuik

Woensdag is de dag dat wij de meterstanden altijd noteren, een beetje een tik van ons. Ookal is ons verbruik helemaal niet hoog en zitten we met gas, electriciteit en water een heel eind onder het gemiddelde, toch vinden we het leuk om er nog wat vanaf te krijgen. We doen in ieder geval ons best om ervoor te zorgen dat het gelijk blijft met opgroeiende kinderen. Ook dit jaar gaan we ons best doen, doel is om met de electriciteit onder de 2100 kWh te komen. Zonder vaatwasser en keukenboiler in het nieuwe huis moet dit mogelijk zijn gezien ons huidige verbruik. Maar we gaan niet als supervrekken in het donker zitten, onder een koude douche staan of internetten in de bieb :-) Het moet wel leuk en leefbaar blijven natuurlijk...

Op verschillende weblogs stond het verminderen van energieverbruik bij de goede voornemens. Daarom dacht ik aan de energiemeter, die we een poosje geleden bij BCC hebben opgehaald ( http://jente75.blogspot.com/2008/12/meten-is-weten.html ). We hebben inmiddels verschillende dingen opgemeten. Misschien leuk om een overzichtje te geven van hoeveel energie de verschillende apparaten in huis verbruiken. Dat geeft wat inzicht in waar de kWh's blijven en misschien kan iemand er zijn voordeel mee doen.
  • wasmachine (energieklasse A), 40 graden : 1 kWh
  • wasmachine, 60 graden : 1,35 kWh
  • diepvriezer kelder (energieklasse A) : 0,25 kWh/dag
  • koffie zetten : 0,1 kWh (4 koppen koffie)
  • stofzuigen (vol vermogen) : 0,1 kWh/10 min
  • strijken : 0,15 kWh/20 min
  • een avondje bloggen achter de pc : ca. 0,1 kWh / 45 minuten
  • patat per portie (patat-optie combi-magnetron) : 0,35 kWh
  • appeltaart (180 graden): 0,7 kWh
  • broodbakmachine : 0,45 kWh per brood
  • De stekker van de vaatwasser en keukenboiler zitten zo grondig weggestopt in het keukenkastje, dat ik dat jammergenoeg niet heb kunnen meten.

Het gasverbruik van deze week zal wel schrikbarend hoog zijn. Twee jaar geleden hadden we nog een gaskachel en in dit soort koude weken hadden we dan een petroleumkachel in de gang staan om bij te stoken. Maar koud dat het boven was... soms nog geen 10 graden op de slaapkamers. En in de douche een doodenge straalkachel uit het jaar nul vlak boven ons hoofd... ik durfde hem tijdens het douchen niet aan te doen, bang dat er iets mis zou gaan. Nu is het veel aangenamer vertoeven in ons huis, terwijl het gasverbruik op jaarbasis aardig omlaag is gegaan. De CV is blijkbaar erg zuinig en we hebben er gelijk een goede thermostaat bij gekocht die je helemaal kunt instellen. Een droom blijft toch een allerbrander of houtkachel, zodat we nog minder gas hoeven te verstoken en meer 'zelfvoorzienend' kunnen zijn.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Moet bekennen dat wij er eentje hebben gehad, maar het steeds maar weer moeten kopen of zoeken naar hout hield ons erg tegen. Ook het feit dat het in de slaapkamer(s) en zolder zo enorm koud was, omdat de thermostaat aan sloeg op de temperatuur van de woonkamer. En ja, die was door het vuur natuurlijk aan de hoge kant...

Anoniem zei

Hoi Jente,
Even een vraag: wat is nou jouw beweegreden om elke week de meterstanden bij te houden?
Ik heb zelf het idee dat als je toch al zuinig met energie omgaat,wat moet je dan met de resultaten ervan.(even voor de duidelijk, dit is geen commentaar, hoor).
In je vorige blog had je het over wel of niet dubbeltarief en toen zei ik als reactie dat ons was gezegd dat het voor ons wel rendabel was, dat was in mei '08 en nu beldde ik vanochtend om mijn vraag nog eens te stellen en toen werd me verteld dat alleen wanneer je per jaar 10.000kWh gebruikt en je hiervan de helft goedkope stroom en de helft normale stroom gebruikt je er dan voordeliger mee bent??? En in ons geval (5.500) is het eigelijk niet rendabel, nou vraag ik je, wie moet ik nu geloven?
En als ik dan van dubbel naar enkeltarief zou willen gaan kost me dat ook nog eens €108,-.
Wie weet hier nou eens wat zinnigs op te antwoorden waar we nou goed aan doen.
Gr. Yvonne.

Jente zei

Hoi Yvonne
Het is wat ik schreef: een beetje een tikje. Ooit begonnen om in de gaten te houden hoeveel we gebruiken uit milieu-overweging, niet eens uit 'zuinigheid'.
Want we doen gewoon alles hoor, veel zelf bakken, kamer lekker warm en gaan echt niet in een donker huis zitten ofzo. We houden zo wel in de gaten of we ons voorschot aan moeten passen tussentijds, dus dat we niet ineens een nabetaling krijgen. Maar je hebt ook wel gelijk: wat doen we er verder mee... maar ja.. dat heb je met een 'tik' :-)

Wij hebben op een site gekeken van Essent en daar gaven ze aan dat dubbeltarief uitkon als je iets van 40-45% van de stroom in daltarief afnam. De hoeveelheid kWh's maakt dan volgens mij niet zo uit. Je kunt daar ook de verwachte standen invullen en kijken wat de kosten zijn. Misschien dat je daar wat aan hebt?

Anoniem zei

wij hebben een houtkachel en zijn er juist wel erg blij mee.
het is een gezellige warmte en de houtkachels van tegenwoordig (wel ff een aanschf hoor!) kun je goed regelen, zodat je neit de hele tijd voluit aan het stoken bent.

mijn vriend is hovenier en zorgt zelf voor hout. dat kan hij meenemen vanuit zijn werk.
als je het hout moet kopen, weet ik niet of je erg besparend bezig bent hoor.. voor een kuub drooghout vragen ze vaak rond de 50 euro!

dit is ons eerste jaar met houtkachel en zijn dus een voorraad an het verzamelen voor komende winter. we hebben een oud schuurtje benoemd tot houthok en vanavond neemt mijn vriend weer een aanhanger vol stammen mee naar huis.
dan moet de kettingzaag zijn werk nog doen en moet het hout gekloofd worden. je hebt het letterlijk meerdere keren warm van dat hout.
het sjouwen ervan, het zagen en kloven, het opstapelen en dan nog het stoken zelf! hahaha

wel is het waar dat het boven behoorlijk koud kan zijn. maar tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om boven een termostaat te hangen... ik weet er nog te weinig van om je te vertellend hoe dat gaat, maar het is wel iets wat wij gaan uitzoeken...

groetjes Carina

Alex / besparingsmeter zei

Hoi Jente, zeker leuk om te zien waar jullie op uit komen met de metingen. Het is stiekem enorm leuk om de verschillende apparaten aan de meter te hangen!

Anoniem zei

Beste Jente,

Leuk dat je het energieverbruik in kaart hebt gebracht!
Ik ben van plan om een broodbakmachine aan te schaffen, maar zou jij mij kunnen vertellen wat het kost in euro's om 1 broodje te bakken? Ik heb er namelijk totaal geen verstand van.
Ik heb wel gelezen dat het 0,45 kwh per brood kost, maar hoeveel is dit uitgedrukt in euro's?
En heb je nog tips voor zuinige broodbakmachines?

Enorm bedankt!!

Jente zei

@ Anoniem: ik denk je je ongeveer 0,10 cent aan eletriciteit kwijt bent per brood. 1 kWh kost geloof ik zo'n 0,23 cent. En verder nog je meel, gist etc. Hoeveel dat kost hangt ervan af waar je mee bakt en hoe je dat inkoopt. Al met al kost een volkoren broodje rond de 0,75-0,85 cent. 'k hoop dat je hier wat aan hebt. groeten Jente

Paul Beelen zei

Late reactie van mij.
Geen idee of je blog nog actief is. Ben bezig met inventariseren van ons stroom- gas en waterverbruik, omdat ik begin volgend jaar zonnepanelen ga plaatsen. Erg interessant schemaatje. Komt redelijk met ons overeen.
Mijn schema komt ergens volgende week op mijn blog (mijnzonnepanelen.blogspot.com)