7 september 2009

Maandag energiedag

Na alle creablogjes weer eens andere gespreksstof, er is meer in m'n leven dan stof en garen ;-) Op maandag noteer ik over meestal de meterstanden. Om een vinger aan de pols te houden wat betreft ons verbruik. Het is na de verhuizing niet erg veranderd, al zijn de huizen en de apparaten die we hebben verschillend. Het viel ons dan ook een beetje tegen, we dachten echt minder te gaan verbruiken omdat we hier bv. geen vaatwasser hebben en het huis veel beter geïsoleerd is. Wel is er een centraal afzuigsysteem wat veel verbruikt is ons vermoeden, we kunnen het niet meten...

We kunnen er in dit huis dus best nog wat aan verbeteren, zo zijn we bezig met een andere cv-ketel. Binnenkort gaan we er eentje bestellen via een collega van mijn man die een pasje heeft bij een groothandel en ze gaan hem samen monteren. Nog steeds een hele uitgaaf, maar stukken minder dan wanneer we een installatiebedrijf in de arm zouden nemen. Hierna zou ons gasverbruik heel wat moeten dalen, want de huidige ketel is zo'n 15 jaar oud.

We hebben het gasverbruik overigens al aardig naar beneden weten te brengen door de installatie van een keukenboiler. Natuurlijk weten we dat zo'n ding electriciteit vreet, maar toch kan het bij ons uit. Het gasverbruik is in de periode dat we de boiler hebben gedaald met zo'n 6 tot 7 kuub gas per week. Dit komt met name omdat onze cv-ketel nu niet langer in de 'altijd-warm-water-op-
voorraad-stand' hoeft te staan. Het electriciteitsverbruik gestegen met ca. 10 kWh in deze periode. Kijk ik naar de kosten dan besparen we een zo'n 1,75 per week, dus 90 euro per jaar. Verder we hebben gelijk warm water, hiermee is een dagelijkse bron van ergernis bij mij verdwenen.

Andere grote klappers kunnen we de komende tijd niet maken. Eerst ons oude huis maar verkopen, dan hebben we weer wat geld om te investeren in iets ;-) In het kader van vele kleintjes maken een grote: een olielamp en kaarsen aan om de kilte te verdrijven, 's avonds vooral de spaarlampen aan, overdag zoveel mogelijk zonlicht het huis in laten komen (en op tijd de ramen dichtdoen boven), computer 's avonds uitzetten als er niemand achter zit, kamer vegen in plaats van stofzuigen .... nog meer tips?

4 opmerkingen:

Christel zei

Kamer vegen haha, dat is een goede. Ik zag een ongebruikt Swiffer ding in de kelder staan, algemene ruimte. Dus die heb ik meegenomen. Maar wel een goed idee.

jente zei

Vegen klinkt wat pre-historisch ;-), maar eigenlijk gaat het bij ons makkelijker en sneller dan zuigen. En alle stukjes lego die per ongeluk zijn blijven liggen kan ik zo nog redden... hoevaak er niet iets al ratelend de stofzuiger is in gevlogen en wat ik daarna (ondanks zoekwerk, uch, uch) niet terug kon vinden...

Gerrie zei

Dag Jente,
De nieuwe ketel doet het! We hebben na 28 jaar ook een nieuwe (Brink Luchverwarming) en dat weten we aan minder stookkosten.
@Christel;
Swiffer, heb je kleine kinderen of huisdieren? Er zit een stofje in dat het stof beter vasthoud maar waar de rest ziek van wordt of een huisdier zelfs sterft!
Gewoon een veger werkt prima!
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie

Margo zei

Wat vervelend dat je nu nog zo weinig merkt van het energieverbruik! Wel een slim idee om een nieuwe cv ketel aan te schaffen, hopelijk scheelt dit voor jullie in de kosten straks!
Mocht je nog willen weten welke cv ketel het beste is voor jullie huis, dan is dit artikel wellicht handig: http://www.cvketel-weetjes.nl/artikelen/cv-ketel/cv-ketel-kopen.html Hier staat precies in voor welk huis welke cv ketel geschikt is.
Succes met het uitkiezen en monteren!