Aan de andere kant wil ik ze niet vetmesten met allerlei zoetigheden en juist met tussendoortjes lopen de kosten ongemerkt snel op. Dus dan moet er wat bedacht worden om het gezellig èn budgetvriendelijk te houden. Ons aanvullend assortiment bij aanhoudende middag-trek:
- beschuit met iets erop (sommigen doen een moord voor pindakaas, anderen hebben liever iets smeuïgs)
- extra plak ontbijtkoek
- appel in partjes gesneden met een beetje kaneel erop
- soepstengels dippen in een doosje smeerkaas
- tosti met kaas of met suiker en kaneel
- bakje yoghurt met cruesli of Honey hitters (en dan na het eten geen toetje meer)
- af en toe een bakje zelf gep(l)ofte maïs, liefst in combinatie met een DVD-tje
- af en toe iets extra's uit hun snoeppot, zeker nu die nog goed gevuld is na Sint en Sint Maarten
- sporadisch een klein zakje chips (als dat nog over is na een verjaardag)
19 opmerkingen:
Het merendeel van je assortiment is heel herkenbaar ;-). Ik vul met name in de wintermaanden nog wel eens aan met een mok soep. Ze zijn -met name de afgelopen dagen- koud van het fietsen en dan gaat iets warms er wel in.
Mocht ik net brood hebben gebakken, dan vindt een boterham -gewoon zo, zonder bleg, nog lekker warm- ook gretig aftrek.
In ieder geval heb ik ook last van behoorlijk hongerige wolven!
Hoihoi,
Iris gaat nog niet naar school, maar wij eten vaak pas rond 6 uur dus dan is de middag met 'alleen' een koekje ook lang!
Ik geef vaak wat komkommer, tomaatjes, champignons (die vindt ze rauw nou eenmaal lekker...), een rijstwafeltje, soepstengels en zelfs een plakje droog (bruin) brood vindt ze prima (mijn motto is: als je dat niet wilt, heb je ook geen honger en wacht je maar tot het eten)
Overigens: een extra glas drinken (of thee of water) vult ook!
Waar ze hier een moord voor doen zijn koude pannenkoeken. Als we een keer pannenkoeken hebben gegeten en ik heb nog beslag over dan bak ik dat gewoon op. Deze pannenkoeken bewaar ik dan voor de volgende dagen. Vroeger aten de kids ze dan op als ze uit school kwamen. Nu ze ouder zijn, gaat er zelfs wel eens eentje mee naar het werk. Of ze vallen na het sporten aan. Altijd een succes. Verder eten we vooral fruit als tussendoortje.
Hier is het na schooltijd altijd "vieruutje" al is het eigenlijk kwart voor vieruurtje. Afwisselend is het hier fruit of koek met een beker melk of water. Het is te zien wat ik nog in huis heb. Snoep nooit.
Ik blijf denk ik hanger bij de plak ontbijtkoek en wat fruit. Vandaag piepte er toevallig een koekje tussendoor, maar meer omdat mama daar trek inhad ;o)
De mijne zijn al wat ouder en hebben flinke trek. Vroeger was het altijd: bakje fruit, thee en een muesli koekje. Nu gaan er boterhammen doorheen om 4 uur, of krentebollen, soep, bananenshakes (bananen, melk en een scheutje siroop in de staafmixer),
Zoon van 16 warmt soms een kliek spaghetti op, overgebleven tortilla's, of bakt eieren met een paar boterhammen.
Voor mij is de regel: brood mag altijd, fruit ook, de rest in overleg, en het avondeten mag er niet onder lijden.
Ik vind het wel gezellig hoor, zit rond half vier nog steeds met een bende eten, fruit en een pot thee op de kluit te wachten
standaard na school is het een koekje en een beker drinken en bij laat eten en trek.... als extra keus uit; een plak ontbijtkoek, fruit, cracker, plakje worst, beker yoghurt, extra beker(s) drinken, rozijntjes, een sultana.... maar als we binnen een half uur gaan eten dan niet.
dan zullen ze echt even moeten wachten anders krijgen we met het eten 'gedoe'.
Hier gaat het er al net zo toe, al moet ik zeggen dat zoonlief van 13 echt alle grenzen over lijkt te gaan... Hij is graat mager, maar eet het liefst vier tosties met kaas of boterhammen met meerdere gebakken eitjes er bij... Soms is er nog wat warm eten over van de vorige dag en dat schuift hij dan ook nog even naar binnen...pff! (en hij moet zelf afwassen hoor!) Ik snap niet waar hij het allemaal laat! Zijn 16 jarige zus heeft dit nooit gehad, is ook niet zo mager, maar die is ook wel hongerig als ze thuis komt. De basisschool kinderen krijgen gewoon thee of drinken met een koekje, mandarijn o.i.d. en zijn daar tevreden mee. Soms nog een bakje vla of yoghurt, maar dan krijgen ze geen toetje meer ná het eten...
Onze zoon was ook altijd superslank. Thee en een biscuitje, appeltje en dan was het goed. Bij dochter moest ik om gezondheidsredenen letten op koekjes ed. Een biscuitje kon. En als ze echt trek had dan was het een dubbele bruine boterham met kaas. En als de trek voor de warme maaltijd dan niet meer zo groot was, jammer dan, brood is ook een goede vervanger met wat extra fruit. En ik zie dit patroon terug nu ze zelf kinderen heeft.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie
Hier zoals bij andere tienerkinderen.
Ongelooflijke hoeveelheden!
Uit school twee tosties eten, en dan om 17.30 uur gewoon weer volle borden opscheppen. Hoewel het nu grote hoeveelheden zijn, probeer ik het wel gezond te houden. Wel bak ik regelmatig( redelijk) gezonde muffins, die gaan er ook altijd wel in.
Leuk om te lezen zeg, de appeltjes met kaneel zijn hier ook een hit!!
Verder heb je al veel reacties zie ik, en daarin zijn al veel aanvullingen gegeven die wij ook eten! ;-)
Herkenbaar die trek na schooltijd.
Hier heb ik vaak een pannetje soep staan zodat ze iets hartigs hebben na schooltijd. Of een handje noten, boterham met wat pindakaas of kaas, zonnebloempitten.
De dingen die jij zo in je lijstje hebt staan zijn allemaal 'snelle' suikers waardoor die bloedsuikerspiegel weer een zwieper krijgt.
Hier ook een enorme goeie eetlust.
In Duitsland waar ik een aantal jaren heb gewoond krijgen de kids als ze uit school komen direkt hun warme maaltijd. Ik ben het er helemaal mee eens dat koek niet geschikt vanwege de suikerspiegel.
Waarom niet direkt de groenten, de aardappelen o.i.d. Krijgen ze die tenminste binnen. In andere culturen krijgen kinderen ook gewoon warm eten als ze honger hebben.
groeten mirjam
Leuk, zoveel reacties en dat er meer hongerige wolven zijn :-) Ze eten zoveel: 4-5 volk. boterhammen p.p., 2-3 stuks fruit per dag, een koekje en dan regelmatig nog wat extra's, een bord warm eten... en ze blijven dun.
Ik heb wel nieuwe ideeetjes opgedaan. Soep vind ik bv. wel een goede suggestie, ik had hier zelf nog niet aangedacht.
@ Mirjam: Eerder eten zou volgens mij verstandig zijn, maar ja... samen eten vinden we ook belangrijk. Daarom geef ik ze soms vooraf al het toetje, hebben ze in ieder geval wat maagvulling.
@ mama en zo: toen ze hier jonger waren deed ik dat ook zo. Maar nu ze naar school gaan willen ze toch echt meer eten. En ze willen dan inderdaad ook rustig een kapje ofzo, dus het is niet alleen lekkere trek.
@ Clarien: hier ook: brood mogen ze pakken, fruit vragen (want anders verdwijnen de mandarijnen als sneeuw voor de zon). Andere dingen mogen ze niet zelf pakken, dan houdt het op en krijgen ze niets. Voor de zekerheid vragen ze daarom alles :-)
@ Degelijke huisvrouw en Mirjam, jullie hebben het over snelle suikers en zou daar wel meer over willen weten. Want ik dacht juist door soepstengels, appel, volkorenbeschuit met bv. pindakaas of honing te eten, dat ik juist op dit vlak wel goed bezig was :-)
Dus als jullie er iets meer over willen vertellen, dan zou ik dat leuk vinden. Tips om ons eetpatroon te verbeteren zijn altijd welkom.
Wij eten vrij laat 6 uur of half zeven, omdat mijn man in een andere plaats werkt en vrij lang onderweg is om thuis te komen. Dochterlief van 1,5 heeft dan al best trek. Ze krijgt van mij dan rijstewafel en dat vindt ze lekker.
Soep geeft wel energie. Een collega op het werk maakt weleens soep voor ons voor tijdens de pauze en daar krijg ik altijd weer energie van. Gezond (je krijgt extra groente binnen)en lekker.
nog even een aanvulling, want ik lees nu pas goed je vraag:
het is heel goed wat jij doet, dat je je kinderen eten geeft als ze trek hebben, want dat geeft ze ook de boodschap: luisteren naar je lichaam
Als je het eten uitstelt worden ze chagrijnig, kunnen minder goed huiswerk maken, en krijgen misschien op volwassen leeftijd problemen qua eetgewoontes, grote suikerschommelingen en soms zelfs diabetes
het is heel simpel: 'trek' betekent: er moet voedsel in!!
jij hoeft alleen maar te zorgen dat er op dat moment gezonde dingen in hun blikveld staan
(ik zou het snoep bewaren voor NA het eten, als ze eerst al slow suikers gehad hebben zoals dat appeltje, brood, yoghurt, cruesli)
De combinatie snelle suikers en langzame suikers is voor hongerige tieners het beste. Dus het mag best zoet zijn voor de snelle trek, maar het moet ook langer werkende suikers bevatten. Soep is heerlijk in de winter, maar het zoutgehalte van soep is ook niet erg gezond. Die pannenkoeken is b.v. een heel goed idee, een boterham met zoet ook. Toen ik zelf een tiener was, gaf mijn moeder mij een schoteltje havermout met suiker (droog). Die spullen zijn verteerd tegen ettnestijd. Dingen met eiwitten doen er veel langer overom te verteren. Nog als laatste: kinderen in de groei kunnen geweldig veel eten verstouwen zonder dat het avondeten er onder lijdt. Sommigen (vooral jongens) kunnen wel 25-30cm. groeien in een jaar!
thuis krijgen ze onmiddellijk een kom verse soep! zo hebben ze een portie groenten alvast binnen, zijn ze even opgewarmd en kunnen ze snel beginnen spelen totdat de rest vd warme maaltijd klaar is. Eigenlijk snoepen ze hier erg weinig...
Nog geen kinderen hier, maar als ik uit (de middelbare) school kwam nam ik altijd een bakje Honey hitters of Choco pofs.
Droog want ik vind het (nogsteeds) vies als er iets bij zit (A). Nu neem ik op mijn werk een kop soep bij mijn lunch en merk ik dat dat wel scheelt met honger/ trek krijgen. Misschien een tip voor de 'thuis lunchers'?
Een reactie posten