6 september 2010

Bloemenzaadjes verzamelen

Op de valreep nog een kleine maandag actie. Een poosje geleden kwam mijn dochter ineens heel blij het huis inlopen met in haar handen miezerige zaadjes. "Kijk eens wat ik heb gevonden!" riep ze helemaal blij, "viooltjeszaad!!" En ze stopte het in een envelopje, zodat ze het volgend haar in haar tuintje kan zaaien. Net als het goudsbloemenzaad (waar ze inmiddels een handeltje in kan beginnen :-) en zonnebloempitten. Heel zorgvuldig, heel blij ook met al die schatten die ze zomaar vindt! 

Viooltjeszaad... nooit aan gedacht dat je dat zelf kon verzamelen. Akeleien schut ik na de bloei altijd al leeg in de tuin en sommige zaaddozen bewaar ik omdat ik ze mooi vind. Maar verder was ik hier vrij makkelijk in: nieuwe zaadjes zijn immers zo gekocht. Maar is het niet veel leuker om zelfgewonnen zaden te bewaren en uit te zaaien? En ik denk ook echt dat het veel milieuvriendelijker is dan de gekochte zaadjes, want ik spuit niet met allerlei bestrijdingsmiddelen en het hoeft niet vervoerd te worden van a naar b naar c.

Met het goede voorbeeld van m'n dochter in gedachten ben ik wat rond gaan kijken,
bijvoorbeeld naar die prachtige Zinnia's in de moestuin... 
na de bloei heb ik een paar bloemen laten zitten en er kwam zaad aan!
Ik zag ineens dat in een uitgebloeide Petunia ook zaadjes zitten, 
omdat ik vergeten was de oude bloemen eruit te halen.
En ik bedenk me dat ik Lathyrus peulen kan bewaren,
die bloeien nu nog zo mooi en ruiken zo lekker!
M'n man peuterde na een wielrentocht Cichoreizaadjes uit de zakken van zijn shirt
mooi voor in de voortuin, vond hij.
 De stokrooszaadjes wil ik dit jaar gaan bewaren,
voor een hoekje in de moestuin.
Lavendel heeft zichzelf trouwens wel eens uitgezaaid in onze tuin,
ook leuk om in de moestuin te zaaien volgend jaar?

De doorgeschoten andijvie heb ik net wat te snel weggegooid, maar de pompoen die ik kocht zit vol zaden, net als die lekkere cherrytomaten die nog steeds hun best doen om rood te worden op een beschut plekje. Die zaden kan ik best proberen te drogen, kijken of ze volgend jaar ook vruchten geven. Hier twijfel ik een beetje aan, ik weet niet of de kwaliteit van zelf verzamelde groentezaden zo goed is, dat het een goede oogst in een ander jaar kan opleveren. Maar het is leuk om te proberen. De komende tijd hou ik dus mijn ogen open en ga ik lekker verzamelen.

5 opmerkingen:

Johanna zei

Hier wordt dat ook gedaan. Ook van sla en bonen, asperge's enz. Dat gaat prima en is lekker goedkoop. En van gekocht zaad heb je soms ook niet het resultaat wat je wilt.

Michaja zei

Met de akelei doe ik het ook inderdaad maar ik zal ook eens wat meer opletten. Goed idee van jouw dochtertje!

Juud zei

tjonge dat zou ik ook eens moeten doen, maar ik heb geloof ik nog niet veel planten in de tuin met zaden maar ik ga er eens opletten

Monique zei

Wij deden het dit jaar met de pompoenen en hebben het ook met de paprika's en pepertjes gedaan. Binnenshuis waren het goede stekjes geworden, alleen buiten hebben ze het niet overleefd.
Nu liggen er ook weer wat zaadjes te drogen. Hoe mooi kun je het zelf groenten telen niet maken? ;o)

Jantine zei

Wat een goed idee! Ik hoop dat het allemaal gaat lukken. Wij hebben vooral in de voortuin veel klaprozen en ander zaaigoed en ook daarvan wordt het zaad bewaard en weer uitgestrooid.