Het begon met de aanbieding
toen aan het werk
litertje sap persen, 750 gram suiker erbij in het koude sap (maak je het warm dan wordt het bitter). Dan begint het roeren (en roeren en roeren en roeren...)
en dan natuurlijk even proeven
Het driekoppig testpanel oordeelt verschillend:
van super lekker tot wel lekker hoor...
En ook altijd leuk om te weten: 1,4 liter ranja kostte ongeveer 2,25 euro. Je gebruikt wel iets meer dan gewone ranja omdat er geen zoetstoffen inzitten en het niet geconcentreerd is.
10 opmerkingen:
Dat is toch veel lekkerder. Maar hoelang is het te bewaren?
De recepten geven vaak aan 1 ltr. sap en 1200 gram suiker en een hoeveelheid citroenzuur. Ik maak al jaren alle limonadesiroop zelf maar ik vond het van de zotte; suiker erin en tegenzuren met citroenzuur. Nu gebruik ik op 1 ltr. sap ongeveer 700 gram suiker. Wel kleine hoeveelheden in de koelkast om te gebruiken en de rest invriezen/wecken in twist-off potten. Limonade van rabarber, alle soorten aalbessen, kruisbes, vlier, pruim, braam of combinaties. Ik kocht/koop maar hoogst zelden frisdranken. En toen er nog geen alcoholvrij bier was dronken op feestdagen ed. ook de mannen dat eigen maaksel liever dan fris.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie
jah leuk he? vorige zomer maakte ik een aantal keer aarbei-limonade siroop... vonden ze ook heerlijk-gaatwel- maar goed ik dacht het is beter omdat ik weet wat er in zit....
Het lijkt mij zo zonde om in vruchtesap nog eens een berg suiker te gooien... Mar wel een leuk idee om het eens zelf te maken. :)
@ Johanna, er zit heel wat suiker in, dus het zal wel even houdbaar zijn. De eerste fles staat in het kastje voor gebruik. De tweede bewaar ik in de koelkast.
@ Meibloempje, enerzijds wel, vers sap is erg lekker! Maar door er ranja van te maken lusten de kinderen het ook en kunnen ze het mee naar school (en kan ik er zo'n zes liter drinken van maken).
@ sillie, dat klinkt ook goed. hoe maakte je dat?
@ Gerrie, jouw limonades ga ik later in de zomer ook eens uitproberen.
Klinkt lekker! En heel gezond.
Veel gezonder!
Simpel maar doeltreffend zou ik zo zeggen en inderdaad gezonder, ik zou zelfs nog minder suiker of zoetstof gebruiken!
Groetjes en een fijne week, Madelon
Ik maak het met agavesiroop i.p.v. suiker, gezonder en beter voor de tanden. Dit kan je kopen bij de natuurwinkel.
Tessa
Is het citroenzuur niet een coserveringsmiddel?
Een reactie posten