9 maart 2010

Creatief met snoeiafval

Wanneer de zon even schijnt is het best lekker buiten. Zo langzamerhand begin ik wat klusjes in de tuin uit te voeren, rommel op te ruimen, oude eenjarige planten uit de bakken te halen, te snoeien. Met snoeiafval kun je best leuke dingen doen. De takjes van de appelboom liggen in de garage, de cavia's en hamster vinden dit een lekkernij en het is goed voor hun tanden om hout te knagen.

We hebben aan de waterkant een enorme bos bamboe staan. Een deel van de stengels is al op school gebruikt tijdens een project over ridders en kastelen, er werden vaandels mee gemaakt.


De juf wilde wel meer bamboe hebben voor andere werkjes. Verder bewaar ik de dikste stokken voor mezelf om planten als Lathyrus langs te leiden. En ik bewaar wat voor de kinderen, ze 'vissen' ermee in de sloot, bouwen er vlotjes van en gebruiken het als houtjes voor een kampvuur waar ze heksensoep op koken (allerlei soorten onkruid in een oude pan).

Wilgentakken kun je gewoon in de grond steken, dan lopen ze opnieuw uit. Leuk als (groene) afscheiding of hut of om een nieuw boompje te kweken. De kinderen vinden het hier altijd erg leuk om te zien hoe er nieuw groen uit zo'n 'dode' tak komt.

Als je de buxus hebt gesnoeid kun je gelijk alles weggooien. Grotere takjes kun je met een scherp mesje schuin afsnijden en in potgrond steken, om zelf nieuwe plantjes te kweken. De kleinere takjes lenen zich goed om bv. een duif (van Noach in dit geval) van groen te voorzien (het was een klassikaal werkje, dus dan heb je heel wat kleine takjes nodig)


Voor dit lammetje is niet echt snoeiafval gebruikt, maar er is wel op 't hek achtergebleven wol voor hergebruikt (de peuterspeelzaal van de jongste was op het terrein van een kinderboerderij). Het was boeiend om te zien hoe kinderen ruiken, plukken en trekken aan dit materiaal.


Leuk om zo aan de slag te gaan met dingen die je anders weggooit.

4 opmerkingen:

Mama Monique zei

Heerlijk dat je het zo kunt gebruiken. Ik ben op zoek naar takken voor de moestuin. Zal van de week een foto op mijn blog zetten van wat ik graag zou willen bereiken. Alleen zonder tuin kom je niet zo heel makkelijk aan mooi gesnoeide takken. Dat wordt waarschijnlijk dus nog een behoorlijke klus ;o)

het lieveheersbeestje zei

Wij gebruiken altijd takken van snoeiafval om als paastak te dienen...Je kunt ze nu ook gewoon aan de knippers van de plantsoendienst vragen, ze gooien ze weg dus een paar takken minder is geen probleem.

Crea Annemieke zei

Wat een leuke creatieve dingen van afval..... je moet er alleen oog voor hebben.Hier is het vaak zo dat wat een ander weggooit, daar zie ik nog iets in....uit niets iets maken dat is mijn hobby....
groetjes Annemieke

Anoniem zei

Wat een ontzettend leuke knutsels, mooi gemaakt hoor !!!