6 maart 2010

Eindafrekening en een nieuwe uitdaging

Vorige week kregen we de eindafrekening van het gas en elektriciteit. We hadden een gasverbruik van 1035 kuub en 2393 kWh elektriciteit. We kregen een bijzonder fraai bedrag terug waar ik wel acht weken (!) boodschappen van kan doen :-) En ons voorschot is vier tientjes lager! Na de verhuizing hadden ze ons een erg hoog voorschot laten betalen en daar hebben we dan nu achteraf plezier van.

Omdat we het leuk vinden om te kijken of we met minder toekunnen, hebben we met de kinderen gebrainstormd hoe we het verbruik lager kunnen krijgen. De kinderen kwamen met de volgende ideetjes: gekookt water dat niet gebruikt wordt in een thermosfles doen en ergens anders voor gebruiken, lampen uit doen als je ergens niet bent en 's avonds maar één (spaar)lamp op de overloop aan, deuren dicht doen, de verwarming op de slaapkamer uit zetten als je er niet meer bent.

Zelf wil ik vaker bij het koken de hooikist methode gebruiken, de computer minder lang aan laten staan en de oven efficiënter gebruiken. M'n man zal de stekkers sorteren, zodat een paar apparaten die nu vaak stand-by staan echt uit kunnen en hij is op zolder wat extra aan het isoleren.

Leuk om er zo met elkaar mee bezig te zijn en om de kinderen te betrekken bij de zorg voor het milieu. En naast de duurzame kant geeft het hopelijk ook financieel voordeel. Als het lukt om te minderen dan hadden de kinderen al een leuk idee wat we met het geld kunnen doen: een dagje uit of kamperen. Om ze erbij betrokken te houden en zelf gemotiveerd te blijven ben ik van plan het weekverbruik niet alleen in Excel bij te houden (zoals nu), maar om het ook op papier te zetten in een soort staafdiagram. Zo kunnen de kinderen zien of het meer of minder wordt.

En ik moet zeggen... ze doen hun best. Lampen op de slaapkamers gaan uit, deuren doen ze vaker dicht, poetsen hun tanden in een schemerige badkamer of gaan naar de wc zonder de lamp aan te doen. Die laatste twee hebben ze zelf bedacht, lekker fanatiek ;-)

10 opmerkingen:

Mama en zo zei

Kijk, dat is nog eens een leuke meevaller! Is toch altijd afwachten na een verhuizing.
En succes met opnieuw minder energie gebruiken, ben benieuwd waar de kampeervakantie heen gaat ;-)

Johanna zei

Ja goed de kinderen erbij betrekken, dan doen ze ook beter hun best vooral als er wat tegen overstaat.
Breek de benen niet in de schemering.
Hier hebben we een klein lampje met een voeler in het stopkontact dat een flauw licht geeft en automatisch na een minuut weer uitgaat. Ik vind het reuze handig.

het lieveheersbeestje zei

Leuk dat je er weer bent Jente! En een heerlijk bedrag terug gekregen, super! Ik vindt het heel leuk dat jullie de kinderen er ook zo bij betrekken. Ene...die computer he, ik kan er ook bijna niet meer zonder maar ik ga er niet iederder dag op hoor.
Lieve groetjes mama lieveheersbeerstje.

jente zei

@ Johanna: ik doe de lamp altijd direct aan als ik het merk. Er zijn grenzen aan energiebesparing, het moet wel veilig zijn.

Zo'n lampje hebben mijn schoonouders ook op de overloop, erg handig.

Jantine zei

LAs pas ergens dat een minuut douchen meer stroom kost dan een hele nacht de lamp aan laten staan, dus daar kun je ook nog winst halen misschien. Leuk om het zo bij te houden, hoe doe je dat, per week? Elke week de meterstanden opschrijven?

Anoniem zei

Wat hartstikke goed, om je kinderen er bij te betrekken. Die van mij zijn pubers en trekken gauw hun schouders op, wat kan ik zeggen.... het is een moeilijke leeftijd !!
Zelf proberen mijn man en ik er wel van alles aan te doen om te besparen en veel in de goedkope stroom tijd te doen.
We moeten de afrekening nog krijgen, maar ik ben bang dat het toch hoog uit gaat vallen in verband met de hele koude winter. We zullen zien.
Een hele fijne dag !!

Franse Lelie zei

Hoi jente,
Wat leuke n goed om het samen met je kinderen te doen. Zo zijn ze zich veel meer bewust. Wij letten ook goed op maar met 2 pubers die beide een computer hebben en wijzelf die er ook graag achter zitten...Succes ermee. Groetjes Jolanda

Anoniem zei

Hoi Jente,
Wat heerlijk, zoveel geld terug!!!
Nu ben ik sinds vanmorgen eens begonnen met meterstanden bijhouden, maar wat is nu eigelijk normaal in een gezin met 7 personen met 2 pubers waar lang douchen op nr. 1 van favoriete bezigheden staat?
Weet iemand dit?
Gr. Yvonne.

jente zei

Hoi Yvonne

op de site http://www.gaslicht.com/div/document.asp?taal=nl&land=nl&id=87 kun je info vinden over gemiddeld verbruik.

Het bijhouden van de standen heeft ons geholpen om bewuster om te gaan met m.n. gasverbruik. Een minuut korter douchen of de cv een graadje lager scheelt op jaarbasis echt aanzienlijk.

Maar goed, met pubers in huis valt er ws. niet te tornen aan dat douchen... :-)

Mama Monique zei

Heerlijk dat je de kinders er mee hebt kunnen besmetten. Ook hier komt het langzaam aan bij ons manneke binnen. Van de week verraste hij mij ook met een opmerking over besparen (sorry... vergeten welke). Wie weet wat voor heerlijk milieubewuste kanjers het straks worden!