26 maart 2010

Moestuin in de vensterbank

De vensterbank bij dochter staat helemaal vol met minikasjes, zaaibakjes, eierdozen, wc-rolletjes. We hebben samen al van alles gezaaid: mini komkommers, tomaten, paprika, sla, koolrabi, bieten (kijken of het lukt, binnen voorzaaien), verschillende bloemen.


Alles wordt uiterst secuur door haar in de gaten gehouden, ze sproeit twee keer per dag, draait de bakjes regelmatig. En dan de zon haar werk laten doen, wat snel schiet het dan omhoog!

Een aantal zakjes zaad heb gekocht en ik heb wat geruild met een vriendin. De buurvrouw had ook nog wat voor me (en ik voor haar). Leuk om zo een hele groentekraam te hebben straks (als alles goed gaat uiteraard :-). We zaaien vrij veel. Wat over is delen we uit of geven het in een mooie pot kado als aardigheidje (of om een kadobon of envelopje net fleuriger te maken). Vandaag de eerste mini-plantjes kado gedaan en ze werden blij ontvangen.

Aan de moestuin zelf heb ik nog niet veel gedaan. Het is een kleine tuin die door de vorige huurder netjes en goed gespit is achtergelaten. Er komt gelukkig weinig onkruid boven, dus dan is het makkelijk om het bij te houden. Ik ben afgelopen week begonnen om wat frambozen te poten (stekken uit onze vorige moestuin) en om de aardbeien die nu verspreid staan in bedjes bij elkaar te zetten. Het was echt genieten om in het zonnetje bezig te zijn!

Morgen willen we er samen op uit gaan, naar de 'Kom in de kas' dag. Komkommertjes kijken ;-) We hebben er veel zin in, want zo vaak komt het er niet van om samen iets leuks te doen (ondanks alle goede voornemens schiet het er steeds bij in).

5 opmerkingen:

Mama Monique zei

Ook wij hopen morgen de kas in te gaan. Vorig jaar heeft het ons wat leuke dingen opgeleverd. Misschien dit jaar weer?

Ik herken de bakjes en de manier van verzorging. Hier staan er nu alleen nog maar twee soorten tomaten en een artisjok voor te groeien, maar volgende week komen er weer een paar zaadjes bij. Prachtig toch om zo aan je (eigen) voeding te komen?

Fijn weekend!

Irene v. R. zei

Hallo Jente,

Even wat vraagjes: Hier ben ik van plan om ook een moestuin te maken, voor ons huis. Lijkt me leuk! 't is niet zo'n grote, maar ik vroeg me af, wanneer kun je beginnen met zaaien in de volle grond?

Zijn er websites waar ik meer info op kan vinden?

mama'ritha zei

Leuk, die plantjes op de foto. Wij hebben radijshes in de vensterbank staan. Ze worden zo groot en nu weet ik niet meet wat ik moet doen. Overpotten ofzo, weet jij dat?

Mama Monique zei

En.. ben je de kas nog in geweest? Wij wel hoor! ;o)

jente zei

Irene, op de site
http://www.makkelijkemoestuin.com/index.html

kun je veel lezen over hoe je een kleine tuin maximaal kunt benutten.

Verschillende groenten kunnen nu de grond in, bv. bieten, spinazie, radijsjes, aardappels.

Sommige groenten zijn gevoelig voor nachtvorst en kunnen pas na half mei volledig buiten staan. Maar die kun je nu al wel vast voorzaaien zodat je straks mooie planten hebt: courgette, tomaat, komkommer, paprika. Boontjes zaai je in mei gelijk in de volle grond.