17 mei 2010

Leesvoer met impact

Gisteren wilde ik me 's avonds installeren op een fijne stoel, kopje koffie erbij en dan lekker lezen. De No Inpact Man lag al klaar, het water kookte en ik wilde de koffie opgieten. Maar waar-o-waar lag het filter. Overal gezocht, zelfs buiten bij de compostbak (misschien was m'n man hem vergeten mee terug te nemen na het leeggooien?) Maar ik wilde persé met een kop koffie op m'n stoel kruipen (zo verslaafd ben ik wel), dan maar even behelpen...


Gekker moet het toch niet worden dacht ik, vond het eerst super stom dat ik dit deed. Voor een bak koffie nog wel. Maar het lukte en ik vond het eigenlijk ook wel grappig, mijn geklungel. En m'n gedachten gingen verder: waarom moet je altijd alles op de 'gewone' manier doen? Standaard dingen zijn vaak wel praktisch, maar die zijn ook maar gewoon ooit eens bedacht en vervolgens doe je dat dan altijd. Zonder na te denken, zonder kritische kanttekeningen te maken, je vergeet bijna dat er alternatieven zijn die ook prima werken.

Met deze gedachten al rondspinnend in mijn hoofd ging ik lezen. 'k Vond gelijk een stuk herkenning, want al in het eerste hoofdstuk loopt de NIM hier tegen aan: je doet de dingen gewoon omdat je ze doet, lekker makkelijk, lekker snel en efficiënt. Maar wat een bergen afval veroorzaken we hiermee. Hij had alles van een week opgespaard en grotendeels uitgesorteerd in soorten afval en hij schrok zich een hoedje. En besefte hij zich ineens: al dit afval houdt niet op mijn afval te zijn als het in de vuilniswagen de straat is uitgereden. Het blijft bestaan, vaak jarenlang. Daarom wil hij het radicaal anders gaan doen en geen afval meer produceren (als stap één van zijn missie om klimaat-neutraal te leven). Hij moet flink zoeken naar alternatieven daar in New York.

Ik bleef maar lezen en veel te laat kwam ik in bed. Veel te lang bleef ik nog denken. Het boek is nog niet uit, het moet nog een beetje bezinken en ik wil de vertaalslag nog maken naar mijn eigen Nederlandse leventje. Wordt vervolgd...

***

En het filter... dat stond (heeeeel logisch) in de tuin onder een tafeltje. Om beter op de jongens te kunnen letten had mijn man voor een keer buiten koffie gezet :-)

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Jente,

Wat een geweldige oplossing om er een vergiet voor te gebruiken. Je moet er maar op komen. En je koffie smaakte waarschijnlijk net zo lekker als altijd....

Zo zit ik te denken om mijn dure frituese (wat een ellende om die dingen schoon te krijgen, volgens zijn ze erop gemaakt dat je om de zoveel tijd wel een nieuwe moet kopen) aan de kant te zetten voor iets simpelers. Ik heb het jaren gedaan met een oud pannetje met een frituurmandje erin en die kant wil ik toch weer op.

Heb al in mijn handen gestaan met een speciale frituurpan inclusief mandje, omdat de mandjes niet meer los te krijgen zijn. Maar ik kan natuurlijk ook het mandje dat bij de frituese hoorde (en wel heel goed schoon te maken is) gebruiken in een oude pan.

Groetjes,
N.

li-lisette zei

Dat boek staat ook nog op mijn verlanglijstje! Fijn om zo nu en dan nieuwe input te krijgen, hè?

en haha over je filter!!! Ik bedacht me gisteravond dat ik ooit eens las dat het goed is om zo nu en dan es iets 'avontuurlijks' te doen, iets dat niet in je gewone gang door het leven past... en dat kon dan ook iets heeeel simpels zijn als es vanaf de andere kant je bed in stappen ;-D Dat geeft je inspiratie om op een andere manier naar dingen te kijken en krijgt je creativiteit een boost!

Lydia zei

Ik ben benieuwd naar het vervolg hierop: wat zou daar voor spannends uitkomen?! Ik ben zelf wel erg van het gemak, maar goed, dat kost ook vaak het nodige, dat vind ik dan weer een nadeel. En ja, dat milieu wordt er ook niet beter van, dus ik wacht in spanning...

Johanna zei

Grappig verhaal, maar helemaal waar. Mijn lief zegt ook weleens jij vaart op de automatische piloot. Dat is een engels boek zeker. Is het wat te lezen?

Vlijtig Liesje zei

Interessant boek is het hè? Het moet inderdaad ook op je inwerken.

Welkom bij De sfeer van Toen zei

Gniffel. ik zie het zo voor mij. Maar als je verslaafd bent aan koffie dan doe je er alles voor...
Ben benieuwd wat er allemaal in het boek staat, zal eens google-en...

Groetjes van Petra

'n Elzetje zei

Grappig jou 'geklungel'.
En wat een impact heeft die NIM hè! Ik heb het boek inmiddels al uit, maar je blijft toch bij alles wat je beetpakt nadenken waarom doe ik het op die manier? En hoe kan het anders.
Ik vond het af en toe ook echt hilarisch welke oplossingen hij verzint. De wasdag is ook zo'n leuke.
Plezier met het uitlezen ervan; groetjes, Idelet

Anoniem zei

Hoi,
Grappig dat je er zo mee bezig bent. Maar.....dat koffiefilter is ook afval.....
Als ik milieubewust koffie wil zetten gebruik ik een italiaans espressopotje. Je moet dit alleen wel afwisselen met filterkoffie want dat is weer beter voor je gezondheid.

gr. Inge uit Ede

Goud of Zilver zei

Ja soms dan is iets niet uit je hoofd te krijgen.
En dan moet en zal het gebeuren.
Zo herkenbaar.

Groeten Herma

Mama Monique zei

Hihi... wat herkenbaar! ;o)

Ben erg benieuwd hoe je het boek verder gaat beleven, dit is nog maar het begin hé?

Maar zoals 'n Elzetje zei: het blijft op je in werken, ook nadat je et boek al láng uit hebt. Werkelijk bij bijna elke handeling spookt er weer een regel of opmerking door je hoofd.

Veel plezier met verder lezen!

By the way: ben ik blij dat ik thee drink. Dat kan ook gewoon los in je kop! ;o)

jente zei

Leuk al deze reacties!

@ N. Toen onze frituurpan stuk ging hebben we hem nooit vervangen. Gewoon overgestapt op ovenfriet en ovenkroketten of fricandellen ed. bakken in de koekepan.

@ Johanna: het boek is in 't Nederlands, leest makkelijk weg (al staat er ook veel info in). Als je het je leuk lijkt om te lezen, dan kun je je aanmelden bij Franca, van de blog het keukenraam.

@ Inge: het is afval, maar komt wel in onze compostbak terecht. Dus 'geeft' het ons ook nog wat op termijn.

Anoniem zei

Jente,

Het frituurmandje uit de friteuse blijkt dus in geen enkele pan te passen. Toch maar een andere oplossing zoeken ... wie weet wat ik allemaal nog verzin. Ook maar eens het boek lezen, denk ik.

Ovenfrites zal helaas niet gaan, want we hebben geen oven. Daar zijn we overigens wel voor aan het sparen, want alles wat je zelf kan bakken, hoef je niet meer in de winkel te kopen. Hopelijk kan onze trek in frites zo lang wachten.

N.

Franca zei

Goede oplossing!
En het klopt: dit boek blijft je aanzetten tot nadenken( en goed handelen).