10 mei 2010

Hooikist en interne verhuizing

Een tijdje geleden blogde ik over het koken met de hooikist. Ik gebruik de kist regelmatig, maar het komt er niet echt van om er exotische dingen mee te doen. Meestal zet ik voor ik naar zwemles vertrek een pan met aardappels of rijst in de kist (eventueel met een pan groente ernaast) en m'n man vist de pannen eruit als hij uit zijn werk komt. Niet bere interessante blog-stof.

Maar ik had beloofd om er nog eens op terug te komen met een lijstje kook- en gaartijden. Veel geëxperimenteerd heb ik niet, er waren teveel andere dingen die mijn aandacht nodig hadden en dan heb ik nooit zoveel zin in allerlei kookavonturen. Zelf hanteer ik de richtlijn die ik op de site van Yunomi vond: alles een zesde van de normale kooktijd koken en dan in de kist zetten. Reken dan de dubbele tijd erbij die het normaal op het vuur zou staan. Op de site van Cultureel Brabant staan verhalen over koken met de hooikist verzameld, erg boeiend om te lezen vond ik. Hier staat ook hoe je bv. rijst kunt koken.

Mochten er lezers zijn die ervaring hebben met koken met een hooikist, een lekker recept weten of tips hebben... Ik nodig je uit om dan een reactie achter te laten, het lijkt me erg leuk om er meer over te lezen en te leren (en met mij denk ik een heel aantal anderen).

Verder heb ik een 'bezig' dagje achter de rug, we hebben namelijk de dozen weer tevoorschijn gehaald...


Dochter kon niet wennen op haar erg grote kamer. Eén van de jongens had 's nachts last van het geluid van de weg (die achter de geluidswal achter ons huis ligt) op zijn kamer, overgevoelig voor geluid als hij soms is. Het van kamers wisselen had ik als grapje in de groep gegooid, maar het plan werd zeer enthousiast ontvangen en ze gingen allemaal gelijk inpakken... Dochter heeft het mooi en knus voor elkaar, de jongens ook (maar die moeten het voorlopig wel doen met paars bloemetjesbehang en een paarse muur :-)

7 opmerkingen:

'n Elzetje zei

Dank je voor de link! Ik ben ook nog in de uitprobeerfase, maar vind het wel relaxed om rond vijven niet meer met m'n handen en neus in de pannen te zitten. Het is hier dan spitsuur en dan kan ik lekker aan de tafel bij iedereen gaan zitten.
't Blijft trouwens wel grappig dat iedereen die thuis komt vraagt: gaan we niet eten? O nee, 't zit natuurlijk in de 'hooiberg' ;-).
Maar als ik iets bijzonders heb uitgeprobeerd zal ik het doorgeven.
Groet, Idelet

Meibloempje zei

leuk dat je over de hooikist schrijft. Ik twijfel tussen hooikist en slowcooker, en had daar een tijdje terug een blog over, om te vragen wie ervaring had met éen van beide. Helaas kwamen daar toen geen reacties op, maar nu vind ik hier toch wat informatie.

Jantine zei

Paars is best mooi voor jongens! En in de tuin groeien ook bloemen ;-)
Mijn moeder zette altijd een pan met rijst in bed als we naar de kerk gingen, maar het fijne weet ik er niet van helaas...

Mama Monique zei

Ken het probleem wel een beetje. Ook wij hebben een ruiling gedaan, maar uiteindelijk is het weer teruggedraaid. Nu zouden we eigenlijk nog een stap verder willen wisselen, maar ja... dat behang en dergelijke hé?

Goud of Zilver zei

Leuk dat je een reaktie achterliet op mijn blog.
Een zeepketting is erg gemakkelijk te maken.
Ik heb een zelfmaakpakket gekocht, maar als ik er weer een ga maken koop ik alles gewoon los.

Groeten Herma

Vlijtig Liesje zei

Wat een goede oplossing. Mijn oudste zoon en dochter hebben ook van kamer geruild, tot mijn verwondering. Beiden zijn heel blij.

wilma zei

Hallo Meibloempje,
Hopelijk lees je dit even. Wij hebben een slowcooker en genieten er van. Er is ook een wepage,www.onlinecookshop.nl en ook ww.smulweb.nl.
Wij wonen in Canada en velen hebben een sl.cooker. I-de-aal.
Dafje uit,slowcooker aan en als je thuiskomt een heerlijke maaltijd.
Succes,
Wilma