5 mei 2010

Kruidentuintje en italiaanse gehaktsaus

Terwijl even verderop het bevrijdingsfestival druk werd bezocht, de helikopters af en aan vlogen en de muziek zelfs in ons huis te horen was, waren wij lekker in de tuin bezig. Ik ben verder gegaan met de plantenverhuizing, het begint er steeds meer op te lijken. Alle kruidenplantjes staan in een hoekje bij elkaar, het wordt een mooi kruidentuintje. Afgelopen week heb ik appelmunt gekocht, die staat (in een pot tegen het woekeren) naast een andere muntsoort. We zijn hier gek op muntthee van verse of zelf gedroogde blaadjes. Ik hoop dat de plantjes snel groter worden, want zoals het er nu voor staat is de thee snel op ;-)


Er missen nog wat kruiden voor Italiaanse recepten, binnenkort maar eens zaaien of kopen. Want de Italiaanse gehaktsaus die ik vandaag maakte smaakt met verse kruiden vast nog beter... Het recept komt uit het Blue Bandkookboek van Piepers tot Pasta (dat ik naar eigen inzicht en afhankelijk van mijn voorraad aanpas). Eerst bak je het vlees: 50 gr. margarine, 50 gr. spekreepjes, 500 gr. rundergehakt. Dan voeg je de groenten toe: 1 ui, 2 tenen knoflook, 2 worteltjes schoongemaakt & in stukjes gesneden, 1 stengel bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes gesneden. En tot slot maak je de saus: 2 eetlepels tomatenpuree, 1 dl. rode wijn, 2 dl. vleesbouillon, 1 eetlpl. Italiaanse kruiden

Ik gebruikt altijd minder vlees (of met nep gehakt van Quorn), meer groenten, wat verse knoflook en de tomatenpuree vervang ik door een blikje gepelde tomaten (fijngemaakt met staafmixer of Quickchef). De saus wordt dan wat dunner en ik bind dat met een bloempapje.

Er was nog heel wat over, want ik mag 't zelf niet eten. Maakt niet uit, de rest gaat de vriezer in voor een andere keer...


Weet iemand of je dit soort dingen ook kunt bewaren door het heet in steriele potten te gieten en dan met de deksel op de kop te zetten? Net als jam? Dat scheelt me flink wat ruimte in de vriezer (en het scheelt energie). 'k Durfde het niet aan omdat er vlees in zit, maar denk eigenlijk dat het wel moet kunnen.

11 opmerkingen:

Bietje zei

Zelf koop ik altijd ieder jaar een basilicumplantje in de supermarkt. Daar kan ik dan het hele seizoen blaadjes van plukken en verwerken. Dit kost net zoveel als zaad en is sneller groot.

Eveline Rodenburg zei

Officieel wordt het afgeraden met vlees erin, maar het kan wel. Heet in brandschone potten doen. Ik zou het voor de zekerheid dan nog een twintig minuten wecken: zet de gevulde en gesloten potten in een pan met een laag van ongeveer tien cm water erin. Deksel erop, aan de kook brengen en twintig minuten zachtjes laten koken. Eventueel een doek onderin de pan tegen het rammelen. Potten op een plank of doek af laten afkoelen.

Dat Blue Band kookboek gebruik ik ook nog regelmatig! Ik maak altijd de appeltaart eruit.
Heerlijk, die verse kruiden!

Granny's Place zei

Ik durf het je niet te zeggen. Lekker zo om je eigen kruiden te gebruiken! Ik ben ook gek op muntthee, maar dat gaat inderdaad hard!!!
Wens je een fijne dag,
groetjes Madelon

Purperpolletje zei

Je kunt het ook altijd even aan Teunie Luijk vragen, maar ik denk dat Eveline je al een mooi antwoord heeft gegeven!

En ja, dat kookboek, dat gebruiken wij ook vaak naar eigen inzicht...
Blue Band gebruiken we i.i.g. nooit!

Ben jij ook zo verzot op die goedkope blikken gepelde tomaten? Je kunt er zoveel lekkere dingen mee maken, wat een uitvinding!

gerrie zei

Als je het over het wecken van vlees hebt............in mijn jeugd werd er thuis geslacht en een diepvries was er niet. Dus een deel in de pekel, een deel nadien drogen en veel wecken. In vond het niet lekker, het is dan gekookt en ik ben al niet zo'n vleeseter. Maar als ik het nu zou doen dan ging ik het eerst bakken/braden.
Het kan dus wel, hele volksstammen zijn er groot mee geworden. En in de twist-off potten, dit is eigenlijk ook wecken.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie

Mira zei

Hmm, verse muntthee! Ben ook aan het wachten tot mijn plantjes groot zijn...

Mama Monique zei

Misschien een goede vraag ook voor Teunie? Al denk ik dat het haast wel hetzelfde moety zijn als de tip van Eveline. Teunie weet over het algemeen een hoop over bewaren, dus een vraagje wagen?

Ook wij hebben heerlijk wat kruiden staan. Alleen voor het gezicht is het al heerlijk. De munt groeit hier goed hoor!

En wat die saus betreft; is er voor jou (nog) geen alternatief?

jente zei

@ Purperpolletje.. ik ben er wel verzot op, maar mijn vel niet zo :-(

@ Mama Monique, ik haal er gewoon een flinke schep uit voordat de tomaten erbij gaan en doe er blokjes spinazie à la crème bij of crème fraîche met wat extra kruiden. Smaakt ook goed.

@ Eveline, bedankt voor de tip van een doek onder in de pan. Voor dat rammelen had ik zelf nog nooit een oplossing bedacht.
Zet je de potten trouwens op de kop of laat je ze na het wecken gewoon rechtop afkoelen?

mEET zei

hoihoi jente! ik beken ;) ik lurk hier al jaren mee en geniet erg van je blog! ik wil je dan ook danken voor alle inspiratie door je een award door te geven! vooral doorgaan hoor :)

Vlijtig Liesje zei

Dat kookboek heb ik ook! Ik gebruik regelmatig het recept voor 'fijne cake'.

als ik saus maak met gehakt doe ik dat (runder)gehakt altijd in de oven, zodat het minder vet is. Ongelofelijk hoeveel vet daar nog uit komt. En aan het eind bak ik het dan mee met de groentes.

het lieveheersbeestje zei

Lekker! Ik heb het recept voor italiaanse saus van een Milanese tante van mijn man;
6 uien fijn snipperen en met 2 tenen gesnipperde knoflook fruiten in olijfolie en wat water (5 minuutjes). Dan een pond rundergehakt er bij en rul bakken. (10 min.). Dan een eetlepel zout, twee eetlepels italiaanse kruiden (basilicum en oregano, twee blikjes tomatenpuree en twee pakjes geprutte tomaten. Dan lekker lang (2 uur of meer ) heel zachtjes laten pruttelen. Ik gebruik een gietijzeren pan hiervoor. Smullen maar! Wij eten hier twee dagen van én nog een dag in de vriezer.
De tante in kwestie maakte ook deze saus zonder vlees en deed er dan olie op en zette het in de koelkast. Misschien een oplossing? Dan hoef je er alleen nog het rul gebakken gehakt bij te voegen als je het wilt eten. Overigens is het in Milaan dus een lunch of voorgerecht om deze saus zonder vlees met pasta te eten (en ook lekker!).
Groetjes mama lieveheersbeestje.