4 mei 2010

Tweede kansjes en bloeiende komkommer

In mijn kast ligt een kleine stapeltje kleding wat ik niet meer draag. Een trui en een linnen broek die wat verschoten zijn, een rok waarvan de kleur me niet meer aanstaat en een linnen rokje waar een vlekje in zit wat er niet meer uit wil. Kleren die liggen te liggen. Weg doen vond ik jammer, want alles zat namelijk erg lekker en de kleding is verder niet oud of versleten.

Misschien toch maar eens gaan verven? Of toch maar niet? Ik zat wat te dubben, want het lijkt me voor het milieu niet geweldig. Aan de andere kant, in de fabrieken in derde wereld landen verven ze de boel ook (en waarschijnlijk zonder de beschermende maatregelen die ik neem). En de rest van het proces van katoen kweken tot kleding naaien en vervoeren geeft ook een flinke milieubelasting. Daarnaast heb je nog de ethische kanten als werkomstandigheden en kinderarbeid. Kleding een tweede kans geven en een nieuwe ronde laten meegaan heeft een positieve invloed op je ecologische voetafdruk. Dus toch maar doen, besloot ik.

Al met al vond ik een heel stapeltje tweede kansjes en ligt het klaar met twee kleuren verf.


Nu de moed nog verzamelen om het ook te doen, bang dat ik het verpruts (de nuchtere kant van Jente denkt: maar wat maakt dat uit met kleding die je toch niet meer draagt? maar de perfectionische kant vind dat alles gelijk goed moet lukken.)

Verder zag ik vandaag dat de goede zorgen van dochter de eerste vruchten beginnen af te werpen...


... heel klein, maar toch duidelijk komkommers! Ik hoop dat die plant ons flink gaat verwennen met snackkomkommertjes. Ze is er best trots op en geniet er van (net als van de eerste spinazieblaadjes die ze afgelopen weekend heeft geplukt in de moestuin en met smaak heeft opgegeten).

Met mijn afdeling gaat het minder goed. Ik heb te weinig opgelet en de koolrabi stond in verschimmelde wc-rolletjes, de tomaten hebben een klapje gehad toen ik ze af wilde harden, de potgrond waarin sommige planten stonden ging ineens schimmelen (erg vreemd bij nieuwe potgrond). Alles snel overgepoot en ik hoop dat de plantjes zelf geen schimmel hebben opgelopen. En de moestuin waar al dat lekkers moet komen te staan? Tja, daar zal ik me toch echt vaker moeten vertonen... Als ik er eenmaal ben geniet ik er erg van en heb ik er plezier in, maar dan moet je er wèl zijn... Deze week maar eens een slag gaan slaan, onkruid wieden, stokken plaatsen voor de bonen en nieuwe rijen bieten en spinazie zaaien.

3 opmerkingen:

Petra zei

Zo heb ik ooit onze oude katoenen Ikea slaapkamergordijnen (paars/lila) naar slaapkamergordijnen voor de jongste (donkerblauw) omgetoverd. Niet heel milieuvriendelijk. Maar nieuwe kopen is dat ook niet, toch? Gewoon doen. Het ergste is dat het mislukt. Succes :-)

Judith zei

ben erg benieuwd of t verven gelukt is!laat je het ons zien??
oh leuk snackkomkommers. die wil ik ook in mijn tuin. morgen even kijken!

elise zei

ben ook benieuwd naar het resultaat,
heb zelf ooit een gehaakte sprei van de rommelmarkt geverfd wat erg goed gelukt was.
Succes en maak even een voor en na foto. wie weet ga ik het ook eens proberen met kleding