8 maart 2010

Winterse kost


Het lijkt allemaal hetzelfde, maar op één van de vorken ligt aangepaste winterse kost. Hutspot gemaakt van uien, winterwortel en witte bonen. Beetje jus erover (mag eigenlijk ook niet, maar goed heeeel soms smokkel ik wat) en dan lijkt het net echt. Het smaakt prima voor een surrogaat stamppot.

Gisteren aten we alternatieve zuurkool. Ik had allerlei restjes staan. De kinderen kregen het kliekje stamppot zuurkool met worst. Voor ons maakte ik zuurkool à la carte: gerulde gehakt met kruiden, fijngesnipperd uitje, snufje kerriepoeder en zout, (gare) zuurkool, schijf ananas en een halve perzik. Alles roerbakken en dan een restje (volkoren) macaroni erbij. Ik deed er zelf nog wat geraspte kaas over. Het zag er best sjiek uit voor een kliekjes verzameling :-) Het is voor herhaling vatbaar en de koelkast was mooi leeg gegeten.

Voor boerenkool heb ik nog geen lekker aardappel-vrij recept gevonden, het zag er niet zo smakelijk uit wat ik op het www tegenkwam tot nu toe. Of het smaakt gewoon minder lekker zoals een stamppot boerenkool met witte bonen. De winter heeft ons bijna verlaten, de boerenkool waarschijnlijk ook en ik heb dus genoeg tijd om op zoek te gaan naar nieuwe inspiratie (maar mocht iemand nog een gouden tip hebben, ik lees het graag. Dan kan ik er deze boerenkool oogst nog mee aan de slag)

7 opmerkingen:

Unknown zei

nee, helaas geen tip voor je.... maar goed bezig! zo wordt je ook nog heel creatief in de keuken! succes!
en volgens mij had je me een tijdje geleden al gemaild..... maar kan hem niet weer vinden, heel erg maar denk dat ik te fanatiek gewist heb.... was totaal niet mijn bedoeling! sporryheelergsorry!

janneke zei

ha jente
ik heb ook geen wereldtip...
maar ik vind het wel heel leuk dat je weer online bent!
dat wilde ik gewoon even zeggen... fijne dag!

Aritha Vermeulen zei

Ik zou het niet weten. Boerenkool met rijst is ook niet zo lekker bijv.
Ik zal ook eens voor je gaan surfen.

Aritha Vermeulen zei

Ja, hier ben ik nog een keer met een recept van de site Yunomi:


200 gram rookworst
100 gram spekjes
1 ui
200 gram boerenkool
1/4 blikje tomatenblokjes
1-2 theelepels maizena
peper

bereiding;

spekjes in eigen vet bakken, 10 min. dan uit de pan halen.
de ui schillen, fijn snipperen en in het vet fruiten.
boerenkool er boven op leggen en laten slinken.
1 dl. water toevoegen en op een laag vuur in 25 min. gaar stoven.
na 15 min. de in stukjes gesneden rookworst erop leggen.
de tomatenstukjes laten uitlekken, vocht opvangen en dit met de maizena los roeren.
de tomatenstukjes, de spekjes en het tomatenvocht bij de boerenkool roeren en al roerend verwarmen zodat het kookvocht bind.
met peper op smaak maken.

Dit is voor 1 persoon.

xxx

li-lisette zei

Oh, ik weet een veel lekkerder recept dan gewone stamppot!!!! Ik eet wel aardappelen, maar maak dit veeeeel liever:

champignons (mag je dat wel? anders gewoon weglaten hoor!) met een gesnipperd uitje bakken,
boerenkool erbij doen, nog een tijdje bakken tot het geslonken is,
dan een scheutje van iets lekkers erbij... wijn, (ik doe vaak wat martini, omdat ik dat in huis heb voor gerechten waar wijn in moet, omdat wij geen wijndrinkers zijn en martini eeuwig houdbaar is...) of bouillon of iets anders wat je toevallig in huis hebt...
dan een kwartier ofzo koken met de deksel erop
(wel goed in de gaten houden of het niet aanbakt, anders nog wat vocht erbij doen) en op het laatst een scheut(je) ketjap erdoor.

mmmm! en eet het met wat je wilt. granen, bonen, het is wat zoetig door de ketjap.

Anoniem zei

Of boerenkool met macaroni!
Knoflook, uien en spekjes bakken. Boerenkool erbij en samen roerbakken. Creme-fraiche of slagroom toevoegen. Volkoren macaroni koken. Toevoegen aan het boerenkoolmengsel en eet smakelijk!
Gr,Sandra mv5

else zei

Mijn oma deed vroeger een handje vluggort door de boerenkool, maar da's natuurlijk niet genoeg om je aardappels te vervangen...