30 december 2008

Enkel- of dubbeltarief?

Deze week hebben we alle rust om eens van alles uit te zoeken. Een kennis heeft vorige week een flinke stapel verhuisdozen gebracht en we hebben gisteren een deel van onze boekenkast ingepakt. Dan hebben we wat bewegingsruimte, alle kasten ligt zo vol. Nu kunnen we spullen die voor de verhuizing belangrijk zijn overzichtelijk neerleggen. Extra chaos kunnen we niet gebruiken de komende weken ;-)

Nu de jaarwisseling voor de deur staat gaat het ineens heel snel! Begin februari kunnen we aan de slag in ons nieuwe huis. We hebben er veel zin in om er eindelijk te gaan wonen, maar het geeft ook een dubbel gevoel. Naast dat het jammer is om ons oude huis en de stad waar we alweer 13 jaar wonen achter te moeten laten, speelt ook mee dat ons eigen huis nog niet verkocht is. En ik ben bang dat dat ook nog wel even kan duren. Ik lig er (nog) niet wakker van en heb er vertrouwen in dat het wel goed komt. Maar heel ontspannen voelt het natuurlijk niet.

De verhuizing geeft ons de aanleiding om een paar dingen uit te zoeken: welke energieleverancier nemen we, welke telefoon- en
internetaanbieder? Wat een keus is er, al is het makkelijk dat je alles online kunt vergelijken. We hebben inmiddels een keus gemaakt voor een andere energiemaatschappij, maar zijn er nog niet helemaal uit welk produkt we willen. Momenteel hebben we enkeltarief, maar in het andere huis zit een dubbeltariefmeter. Je hoort hier zulke wisselende verhalen over of dit uit kan of niet. Wanneer we naar ons verbruik kijken zal het erom hangen. Bovendien hebben we straks geen vaatwasser meer (voorlopig) en we hebben ook geen wasdroger, dus alleen de wasmachine kan 's nachts aan. De komende week ga ik maar eens dagelijks de standen noteren om te kijken wat het nachtelijk verbruik is en in het weekend. Verder waren we al bezig het energieverbruik te meten van enkele apparaten met de meter van BCC. Ik denk dat we dan wel een goede keus kunnen maken. Maar ervaringen van anderen zijn welkom: loont het echt, of is het de extra moeite (en stress, want alles 'moet' in daltarief) niet waard?

4 opmerkingen:

Puur Leven zei

Hoi Jente,

wij maken achteraf gezien best veel gebruik van de daluren. Vooral omdat ik tegenwoordig flink mijn best doe om de was tot in het weekend te laten liggen. Hier en daar gaat er natuurlijk wel een was tussendoor, maar de hoofdmoot gaat in het weekend. Ben ik er dan wel een hele dag mee bezig, maar besparen heeft toch ook zijn voordelen. ;-)

Alvast een fijne jaarwisseling en gezegend 2009 toegewenst. Veel plezier en succes met de voorbereidingen voor de verhuizing!

Caro zei

Ik heb dubbeltarief en het kan uit zonder dat ik er echt moeite voor doe, maar ik werk dan ook 5 dagen per week; manlief 3 dagen per week. Brood bakken en afwasmachine doen we 's nachts, wassen (en drogen in de winter) in het weekend.


Je kunt nagaan wat veel stroom kost, namelijk alles wat warm wordt. Als je altijd op maandag strijkt en veel strijkt, en electrisch kookt bijvoorbeeld, kan het al gauw niet uit. Met je metingen kom je er vast uit.

jacqueline zei

Wij hebben ook dubbel tarief en halen het er op zich wel uit heb ik berekend, maar vooral de laatste tijd begint het me steeds meer tegen te staan om alles maar voor de nacht en het weekend op te sparen. En me ook schuldig voelen als ik bv de afwasmachine niet in het daltarief kan gebruiken. Ik ben juist aan het dubben of we misschien niet teruggaan naar een enkele meter (zou me wel enkele tientallen euro's kosten).
Weet het nog niet!

Jente zei

Bedankt voor jullie reacties, leuk om even wat van anderen te lezen.

We hebben besloten om voorlopig enkeltarief te nemen, omdat we zo weinig kunnen kiezen wanneer we wat doen, behalve wassen en strijken dan. Zondags doe ik dat nooit, dus dan wordt de zaterdag wel erg druk :-) En ik ben een beetje bang voor wat Jacqueline zegt, dat ik me 'schuldig' ga voelen als ik door de week sta te strijken. Als we weer een vaatwasser hebben en een keukenboiler stappen we waarschijnlijk over.