22 december 2008

Geld uitgeven en besparen

De kerstvakantie is voor ons een vakantie waarin we vaak dingen kopen. Het komt regelmatig voor dat we al tijden iets voor ons uitgeschoven hebben onder het mom van 'dat komt nog wel' en in de kerstvakantie is het dan zo ver, ook dit jaar.

We hebben een TV van het formaat postzegel, al jaren doet hij zijn werk. OK, één voor één vielen er functies uit, maar het beeld bleef het doen en wij pasten ons aan aan de mogelijkheden. Veel heen en weer lopen om te 'zappen' of om het volume te regelen (afstandsbediening werkte bijna niet) en i.p.v. teletekst keek mijn man op internet naar de weersvoorspellingen.
'Ik kan het bijna niet lezen' zei m'n man een poosje geleden. 'Misschien tijd voor een leesbril?' grapte ik. 'Nou (brom, brom) eerder voor een andere TV.' antwoordde hij. 'Ja maar, hij is nog niet ècht stuk'. We hebben nog een tijdje geduld met het ding gehad, zodat hij misschien stuk zou gaan of in rook zou opgaan (zoals bij vrienden, die ook een postzegel-TV hadden een tijdje geleden was gebeurd). Jammer genoeg gebeurden deze dingen niet.

Ergens in de afgelopen week is het besluit gevallen: er komt een nieuwe. Een hele zoektocht, want we wilden er nu één van het formaat envelop terwijl er vooral toestellen van het formaat poster te krijgen zijn. Zoveel ruimte willen we een TV letterlijk en figuurlijk niet geven in onze zithoek. Maar het is gelukt en we kunnen nu heerlijk achterin de bank blijven leunen om te kunnen lezen wat er ondertiteld is. Ja, het is echt genieten en misschien wel extra omdat we zolang gewacht hebben.
Het kostenplaatje viel me mee, alles was in de betreffende winkel 10% afgeprijsd en omdat we er tegelijk een DVD-recorder bijkochten (dat was ook nog een langgekoesterde wens) kregen we extra combinatie voordeel. Naast dit voordeel nog een ander voordeel: hij gebruikt aardig wat minder energie dan de vorige. 50 Watt in plaats van 70, dus dat scheelt al snel 350 watt per week.

We bleven wat napraten over ons energieverbruik. Dat is de laatste jaren geleidelijk aan aardig gestegen. Natuurlijk door de geboorte van de kinderen, meer mensen in huis betekent automatisch extra wassen en dat de vaatwasser sneller vol is. Dat hoort erbij en dat maakt ook niet uit. Maar zou er toch niet wat te besparen zijn, vroegen we ons af. Vast wel en na wat brainstormen gaan de de volgende dingen uitproberen:

  • De boiler in het keukenkastje gaat alleen aan tussen 17 en 19:30, dus rond etenstijd en bij het afwassen. Als je hem 's avonds uit doet is het water de volgende dag nog tot het begin van de middag warm hebben we gemerkt.
  • De huiskamer weer vegen met de bezem. Ik pakte (uit gemakzucht) steeds vaker de stofzuiger.
  • DVD's kijken op de TV in plaats van op de computer.
  • Computer alleen aanzetten als je er wat mee wilt. Hij stond steeds vaker een poosje aan terwijl niemand er achter zat.
  • Apparaten echt uit zetten, zoals het beeldscherm van de PC, de stereo.

We zijn benieuwd of we snel resultaten gaan zien.

1 opmerking:

Puur Leven zei

Ik denk het wel hoor. Alle kleine beetjes helpen. En "by the way" Gefeliciteerd met je aankoop. Kan me voorstellen dat je er groos mee bent ;-)