13 december 2008

Appeltaart

Mijn combi-magnetron heeft de afgelopen dagen roodgloeiend gestaan. De ene na de andere appeltaart is eruit gekomen. Als bedankje voor de één, in plaats van een bosje bloemen voor de ander. En net heb ik een warme taart bezorgd bij een vriendin die morgen jarig is. Voorlopig ga ik op 'dieet': al zijn ze lekker, ik heb er even genoeg gezien :-)

Voor het deeg heb je nodig:
  • 300 gr. bloem
  • 200 gr. roomboter (of 190 gr. AH culinair voor een lactose & sojavrije taart)
  • 100 gr. witte basterdsuiker
  • mespuntje zout
  • theelepeltje koekkruiden
  • 1 ei

Alle ingrediënten kneden tot een soepele deelbal, plastic folie eromheen doen en de bal een half uur in de koelkast laten rusten.

De vulling maak je van:

  • 5 / 6 grote appels (bv. elstar, jonagold)
  • basterd suiker en kaneel (naar smaak)
  • een flinke hand rozijnen (evt. wellen in rumaroma)
  • 2 eetlepels custardpoeder

De appels in stukjes snijden en mengen met de overige ingrediënten. Een poosje laten staan, zodat de kaneel en suiker in kunnen trekken.

De bodem van het bakblik bekleed ik vaak met bakpapier. Het blik beschadigd dan niet bij het aansnijden en je kunt de taart makkelijk op een bord schuiven. Het blik verder invetten en bekleden met 3/4 van het deeg en de appel-rozijnen vulling erin doen. Voor een luxere taart is een laag spijs op de bodem lekker. Van het overgebleven deeg maak je een vlechtwerkje bovenop de taart. Soms maak ik van deeg de leeftijd van de jarige en zet de kaarsjes er in.

De oven voorverwarmen op 180 graden, 50 minuten bakken. En dan 10 minuten op 225 graden, het deeg wordt dan lekker krokant. Als de taart uit de oven komt de bovenkant bestrijken met warme abrikozenjam. Na een paar minuten de rand verwijderen en verder laten afkoelen (al is 'ie warm ook erg lekker...)

9 opmerkingen:

Anoniem zei

hoi wat zijn koekkruiden precies?is het het zelfde als speculaaskruiden? zoniet wat zit er in koekkruiden...?? heb as zondag een verjaardag hier dus ik zou graag uw taart proberen
groetjes vanwege Jezebelle

Jente zei

Hoi Jezebelle, Ja, volgens mij is dat hetzelfde. Ik gebruik het in ieder geval allebei, net wat ik in huis heb. Succes. Jente

Anoniem zei

Dag Jente,'
ik mis de (voor mij persoonlijk NATUURLIJK) belangrijkste ingredienten: Bruine Rum en Bruine (basterd) suiker en hazelnoten...Moet je ook eens proberen geeft een heerlijke,verfijnde smaak! mvrgr, Kees.

atelierlemlem zei

Lekker Appeltaart! Inderdaad, er kunnen nog noten in en zo, maar ik vindt ze naturel toch het lekkerste..

Jente zei

@ Kees: Gebruik je de bruine suiker alleen om door de appels te mengen of ook in het deeg?
Noten klinkt goed, maar zijn voor mij vanwege allergie nogal gevaarlijk. Dus die tip kan ik helaas niet uitproberen :-)

Anoniem zei

Hallo Jente,
alleen om door de appels te mengen.
Mvrgr, Kees.

Jente zei

Kees bedankt, bij de volgende bakronde ga ik het uitproberen met die bruine suiker.

Anoniem zei

'k Heb gisteren je appeltaart gebakken, 'k ben benieuwd hoe die smaakt. Hij is de vriezer ingegaan...
Er komen gelegenheden genoeg aan om hem aan te snijden;)
Gr. Leuntje
ps wat een leuk stofje, ben jaloers op je creativiteit

Jente zei

Leuntje, ik hoop dat 'ie lekker smaakt. Altijd makkelijk om zoiets achter de hand te hebben.

Enne... ik ben wel 'lui' creatief hoor, ik maak alleen dingen die ik snel af kan hebben. Super geduldig ben ik niet. groeten Jente