Waar wij flink op besparen is door groenten en fruit van het seizoen te kopen, geen voorgesneden groenten te halen en zelf sausen te maken. Een mooie besparing is ook om zelf taarten en (kruid)koeken te bakken en als het lukt ;-) is het erg lekker! Een appeltaart bakken kost circa 1,50, in de winkel begint het al snel met 5 euro voor een kleintje. Als mijn man op zijn werk gaat trakteren bak ik meestal ook een stapeltje appeltaarten en hij haalt er iets kleins bij. We zijn dan voor ca. 10 euro klaar. Zou hij naar de vlaaienwinkel gaan, zoals de meeste collega's, dan waren we denk ik zo'n 40 euro kwijt geweest. Vorig jaar kwam ik er niet aan toe om zelf te bakken, commentaar dat hij heeft gehad! Zijn collega's hadden al helemaal naar de appeltaarten uitgekeken ;-)
Bij andere dingen is de besparing klein, maar omdat je iedere dag eet kan het op jaarbasis nog best een bedragje schelen. Een greep uit de serie vele kleintjes:
- Kookvocht van sperziebonen of broccoli bewaar ik altijd, verdwaalde bonen of ministukjes broccoli die in de pan blijven plakken mik ik bij het bakje in. In het weekend gebruik ik dit als basis voor soep. Gewoon een bouillonblokje en wat water erbij, groente en vermicelli, broodje in de oven, gekookt ei erbij en we hebben een lekkere zondagse maaltijd.
- Macaroni of spaghetti laten koken, gas uit en vervolgens gewoon laten nagaren. Vooral bij snelkokende soorten werkt dit prima. We deden dit altijd op de camping, waar we maar twee gaspitten hebben en het werkt goed. Dus waarom thuis eigenlijk niet?
- Koffie zelf meenemen. Als wij ergens heen gaan met de auto gaan onze trouwe metgezellen mee: thermosbekers gevuld met koffie. Allereerst genieten we zo onderweg van ons bakkie, op de plek van bestemming is de verleiding minder groot een kop te bestellen.
- Af en toe een quiche restante op het menu. Hartige taart van bladerdeeg (of een paar oude boterhammen), gevuld met kliekjes groente, macaroni of rijst, wat spekjes en kruiden. 3 Eieren opkloppen met wat crème fraîche of koffiemelk, restje geraspte kaas erover en in de oven (220 graden, 25-30 minuten). Smullen maar.
- De hoeveelheid gehakt voor gehaktballen klop ik altijd wat op door er in kleine blokjes gesneden boterhammen aan toe te voegen of een flinke scheut paneermeel. De kruiden pas ik aan aan het 'nieuwe' gewicht en je proeft nauwelijks dat er minder vlees in zit.
- In het groot inkopen en dan inmaken. Momenteel is bv. de prei in diverse winkels erg goedkoop, ik heb een flinke kilo klaarliggen om te snijden en in te vriezen. Het meeste vlees koop ik per 10 kilo direct bij de boer. Brood haal ik aan het begin van de week bij Albert Heijn (3 voor 2 euro).
Wat is jouw favouriete besparingstip in de keuken?
3 opmerkingen:
dit zijn toch dingen waar ik weer door geiinspireerd raak!
thanks en post er vooral nog meer!
heb je ook je recept voor de appeltaarten voor ons?
dat van dat pasta koken ga ik ook proberen en met dat vocht van de sperziebonen, die heb ik voor zondag op het weekmenu.
Ik sluit me hierbij aan. Toch weer heerlijk om te lezen hoe iemand anders het doet.
Pasta kook ik ook zo, met aardappels doe ik het ook soms, doe de pan dan wel onder het dekbed van een van de kinderen > een keer vergeten toen ik late dienst had. Ik pieste bijna in mijn broek toen mijn man mij belde op werk en vroeg waar de aardappels waren gebleven! Hij had nieuwe gekookt en kwam er pas achter toen hij onze zoon naar bed ging brengen!! Wel bijzonder> aardappels gekookt tussen 12 en 13 uur, zoon ging naar bed om 19 uur en zijn bed was nog steeds warm (en de aardappels heel gaar!). Maar het hooikistmodel werkt prima dus.
@ meet: leuk dat je hier weer wat inspiratie uit kunt halen. Het geeft mij ook vaak weer een zetje als ik bij anderen tips lees
@ jacqueline: wat een grap, ik zou ook niet meer bijkomen van het lachen.. En je zoon had inderdaad een lekker warm bed ;-)
Zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd met aardappels, niet gedacht dat ze gaar zouden worden op deze manier eigenlijk.
Een reactie posten